dimecres, 15 de maig del 2013

Desapareixent mentre ens mira... EL TORREJÓ DEL CASTELL !

Hui toca un escrit d'eixos: “per a què no siga tot bonico…” (l'anterior d'aquests, va acabar molt bé amb la ràpida reparació del solsit de les vies del tren Alcoi-Xàtiva):

Aquesta setmana vam tornar a pujar al castell per on més ens agradava de menuts, ben lluny de la senda marcada.

Des de sempre què ens agradat pujar camp a través per a veure les altres construccions que existeixen en el penyal i que formen part de l'antic complex del castell. Però aquesta vegada ens hem portat un mal sabor de boca a casa: El “torrejó” o mirador del castell està caent mentre ens mira des de les  seues vistes privilegiades…

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (1) Enderrocs del mirador del castell “el torrejó” (13-05-2013)

Un nou afonament dels seus murs ens mostrava una imatge desolada a mesura que ens acostàvem, fins que vam poder comprovar de prop que part d´aquesta torre vigía havia desaparegut. En arribar a la seua altura comprovarem que uns 2m del mur circular de maçoneria que tancava la construcció defensiva, havia col·lapsat esfondrant-se (concretament el seu extrem nord). Suposem que les últimes pluges acompanyades de l´any de vents que estem tenint han pogut amb aquesta construcció ja molt deteriorada:

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (10) Comparativa del tros desaparegut (Abans: 20-12-2008; Després: 13-5-2013)

Per a fer la pena més gran va coincidir que, just quan arribàvem als seus voltants, van començar a “tocar a mort” les campanes d´alguna de les parròquies  del poble:

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (3)

Superposició de fotografies, comparativa del tros desaparegut (Foto: 13-5-2013 amb superposició de: 20-12-2008)

Per sort solament a sigut una part xicoteta del mur, i encara podem dir que tenim torre mirador est (el més gran i el més sencer dels que queden en la penya del castell), però si no volem que desaparega del tot per a què els nostres fills i néts puguen seguir pujant camp a través a veure-ho, caldrà tirar-li una mà ara que encara desafia la gravetat i el pas del temps per sobre de la seua trobada amb el terreny.

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (2)  Enderrocs del mirador del castell “el torrejó” (13-05-2013)

El pròxim taller d'ocupació, o qualsevol altra iniciativa servirien perquè, amb una mínima intervenció, mantenir aquesta construcció històrica que compta, sens dubte, amb les millors vistes del poble de Cocentaina:

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (9)

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (7) Imatge d'arxiu (20-12-2008)

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (6)  Imatge des dels voltants del “torrejó” del castell de Cocentaina (13-05-2013)

Des d'ací oferim les nostres mans d´“al-arif” per a ajudar al “torrejó”, …que el pobre està  demanant a crits una intervenció de consolidació per a evitar que vaja a més la seua deterioració.

 

P.D.: En arribar a casa, ens vam posar a cercar imatges del "torrejó" abans de l'últim despreniment del mur, i ens vam trobar aquest escrit que us convidem a llegir:

Feu clic en el títol o en la imatge…
EL CASTELL QUE NO CONEIXES... (18 de febrer de 2011)

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (8)

 

 

P.D. (21-5-2013) : Pel que fa a nosaltres, vam fer arribar aquest post tan aviat el vam publicar, a l'Ajuntament de Cocentaina. A hores d´ara la Tècnica de Patrimoni del Ajuntament ja a mostrat el seu interès per  l'estat actual del “Torrejó”. El tema està en bones mans...

 

P.D. (05-06-2013) : Responsables de patrimoni de l´Ajuntament de Cocentaina ens han fet saber la seua intenció d´iniciar els procediments administratius que possibiliten una intervenció de consolidació en “El Torrejó”.

 

.

4 comentaris:

Ignasi Belda ha dit...

Intolerable. Per favor, que algú parle amb l'Ajuntament per fer ressò d'aquest post. Sé que són moments difícils per tothom, però si deixem desaparèixer el nostre patrimoni, el perdrem per sempre. I com deia Juanvi el Coquero: "qui no sap d'on ve, no sap on va".

elSocarraet ha dit...

Vam fer arribar aquest post a l'Ajuntament de Cocentaina, i Elisa Domenech, la Tècnica de Patrimoni, ja s'ha interessat per l'estat actual del “Torrejó”.
Amb aquesta padrina "el torrejó" ja dormirà més tranquil segur! ;) El tema està en bones mans...

Regidoria de Cultura Cocentaina ha dit...

Cocentaina te un patrimoni molr vast,s'ha treballat i es treballa a tope, no som perfectes i els nostres recursos están llimitats.Sempre busquem el millor per al nostre patrimoni,peró també necessitem la col.laboració ciutadana ,agrairem que ens aviseu d'alló que detecteu com ara al "Torrejó" . Moltes gràcies !

elSocarraet ha dit...

Gràcies també a Regidoria de Cultura Cocentaina per interessar-se pel tema i fer-nos-ho arribar.
Esperem doncs, que una pròxima intervenció de consolidació evite la seua desaparició total.
Corren temps complicats en l'àmbit econòmic, però en aquest cas bastaria amb una actuació puntual, lleugera i econòmica, per a detindre la seua deterioració. I si es fera a través de Tallers d'Ocupació, a més mataríem dos pardals d'un tir! ...que no està la cosa per a malbaratar un sol cèntim! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...