dimecres, 15 de maig del 2013

Desapareixent mentre ens mira... EL TORREJÓ DEL CASTELL !

Hui toca un escrit d'eixos: “per a què no siga tot bonico…” (l'anterior d'aquests, va acabar molt bé amb la ràpida reparació del solsit de les vies del tren Alcoi-Xàtiva):

Aquesta setmana vam tornar a pujar al castell per on més ens agradava de menuts, ben lluny de la senda marcada.

Des de sempre què ens agradat pujar camp a través per a veure les altres construccions que existeixen en el penyal i que formen part de l'antic complex del castell. Però aquesta vegada ens hem portat un mal sabor de boca a casa: El “torrejó” o mirador del castell està caent mentre ens mira des de les  seues vistes privilegiades…

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (1) Enderrocs del mirador del castell “el torrejó” (13-05-2013)

Un nou afonament dels seus murs ens mostrava una imatge desolada a mesura que ens acostàvem, fins que vam poder comprovar de prop que part d´aquesta torre vigía havia desaparegut. En arribar a la seua altura comprovarem que uns 2m del mur circular de maçoneria que tancava la construcció defensiva, havia col·lapsat esfondrant-se (concretament el seu extrem nord). Suposem que les últimes pluges acompanyades de l´any de vents que estem tenint han pogut amb aquesta construcció ja molt deteriorada:

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (10) Comparativa del tros desaparegut (Abans: 20-12-2008; Després: 13-5-2013)

Per a fer la pena més gran va coincidir que, just quan arribàvem als seus voltants, van començar a “tocar a mort” les campanes d´alguna de les parròquies  del poble:

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (3)

Superposició de fotografies, comparativa del tros desaparegut (Foto: 13-5-2013 amb superposició de: 20-12-2008)

Per sort solament a sigut una part xicoteta del mur, i encara podem dir que tenim torre mirador est (el més gran i el més sencer dels que queden en la penya del castell), però si no volem que desaparega del tot per a què els nostres fills i néts puguen seguir pujant camp a través a veure-ho, caldrà tirar-li una mà ara que encara desafia la gravetat i el pas del temps per sobre de la seua trobada amb el terreny.

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (2)  Enderrocs del mirador del castell “el torrejó” (13-05-2013)

El pròxim taller d'ocupació, o qualsevol altra iniciativa servirien perquè, amb una mínima intervenció, mantenir aquesta construcció històrica que compta, sens dubte, amb les millors vistes del poble de Cocentaina:

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (9)

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (7) Imatge d'arxiu (20-12-2008)

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (6)  Imatge des dels voltants del “torrejó” del castell de Cocentaina (13-05-2013)

Des d'ací oferim les nostres mans d´“al-arif” per a ajudar al “torrejó”, …que el pobre està  demanant a crits una intervenció de consolidació per a evitar que vaja a més la seua deterioració.

 

P.D.: En arribar a casa, ens vam posar a cercar imatges del "torrejó" abans de l'últim despreniment del mur, i ens vam trobar aquest escrit que us convidem a llegir:

Feu clic en el títol o en la imatge…
EL CASTELL QUE NO CONEIXES... (18 de febrer de 2011)

TorrejóCASTELL elSocarraet ©rfaPV (8)

 

 

P.D. (21-5-2013) : Pel que fa a nosaltres, vam fer arribar aquest post tan aviat el vam publicar, a l'Ajuntament de Cocentaina. A hores d´ara la Tècnica de Patrimoni del Ajuntament ja a mostrat el seu interès per  l'estat actual del “Torrejó”. El tema està en bones mans...

 

P.D. (05-06-2013) : Responsables de patrimoni de l´Ajuntament de Cocentaina ens han fet saber la seua intenció d´iniciar els procediments administratius que possibiliten una intervenció de consolidació en “El Torrejó”.

 

.

dimecres, 1 de maig del 2013

El tren ALCOI-XÀTIVA no passa…

No sé si heu caigut en el compte que en els últims dies no es sent “la botzinà” que pega el tren quan arriba al baixador de Santa Barbera… ¿ ?
La qüestió és que nosaltres sí, i ens hem adonat que no pega “la botzinà” PERQUÈ NO PASSA.


Entrem en internet, que al pas que anem serà l'únic lloc on ens podrem informar/desinformar (açò ve arran del comiat del diari CIUTAT d´Alcoi), i res de res: Cap becari digital es fa ressò de notícia alguna relacionada amb el tema.

Fins i tot en la pàgina web de RENFE podem comprar els bitllets. Bitllets d'un tren QUE NO PASSA.

Mosquejats entrem en el POSITREN (web que indica en temps real el punt aproximat on es troba el tren a cada moment) i veiem el tren en moviment camí d´Alcoi, …altre lloc web en el que deixarem de confiar (Sabiem que el punter Positren no funciona per abalises o GPS instal·lades en el tren, però ara a més sabem que tampoc estan al tant d'incidències en la línia o circulacions especials).


La qüestió (per a no fer-vos patir més), és que hui hem descobert el perquè no passa el tren Alcoi-Xàtiva:

_MG_6001 bg

Línia Alcoi-Xàtiva entre les poblacions d´Agres i Alfafara (1 de maig 2013). Foto: R. Pascual

Aquesta vesprada estàvem trotant per la serra d'Alfafara quan hem vist una de les locomotores d'obres d'ADIF carregada de sacs de balastre circulant per les vies del tren Alcoi-Xàtiva, direcció a Alcoi:

_MG_6004 bg

Línia Alcoi-Xàtiva entre les poblacions d´Agres i Alfafara (1 de maig 2013). Foto: R. Pascual

Bé aquesta màquina ja comença a explicar coses, i ens evidencia que la línia està en obres, cosa que hem confirmat quan, en tornar al cotxe, hem vist a un grup de gent observant un punt concret de la via fèrria:

_MG_6239 bg

Camí entre les poblacions d´Agres i Alfafara (1 de maig 2013)

_MG_6243 bg

Línia Alcoi-Xàtiva entre les poblacions d´Agres i Alfafara (1 de maig 2013). Foto: R. Pascual

Com veieu el motiu pel qual el servei ferroviari entre Alcoi i Xàtiva no s'està realitzant és perquè, a causa de les últimes pluges, HA SOLSIT UNA PART DEL TALÚS DE TERRES QUE FORMA LA BASE DE LES VIES DEL TREN ENTRE AGRES I ALFAFARA:

 

_MG_6248 bg

Línia Alcoi-Xàtiva entre les poblacions d´Agres i Alfafara (1 de maig 2013). Foto: R. Pascual

Així que ja sabeu:

Sàpien vostès que el tren Alcoi-Xàtiva no està realitzant el servei amb normalitat, si tenien pensat fer algun viatge cap a Xàtiva/València.
I a veure si algú ens pot donar més informació sobre el tema. Si algú troba alguna cosa no dubteu a passar-nos el link que volem saber més. Per lo avançades que hem vist nosaltres les obres, diríem que no tardaran molt a restablir el servei… a veure si ens assabentem.

 

 

P.D.: L'endemà, el dia 2 de Maig del 2013, el tren va tornar a passar donant fe de l´eficiència dels treballadors dels serveis de manteniment d'ADIF. Un altra senyal de que aquesta línia, si els de a dalt volen, té futur gràcies als de baix.

Dos dies després, 3 de Maig del 2013, l'edició digital del diari INFORMACIÓ es va fer ressò de la notícia donant-nos a conèixer els motius i les conseqüències d'aquestes obres en la línia Alcoi-Xàtiva.

 

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...